lørdag den 31. januar 2015

Vores år 2015 - mere økologi, bæredygtighed og tid

Meget klassisk er et nyt års komme også herhjemme en anledning til at se tilbage på året der gik og frem mod året, der kommer. Vores år 2014 var præget af to store begivenheder: Vores husovertagelse i februar og vores anden søns fødsel i november. I 2015 er der mange ting, vi gerne vil og idéerne står i kø for, hvad vi kan bruge vores tid (og penge) på. Men vi har nedfældet tre ting, vi vil have fokus på: Mere økologi, mere bæredygtighed og mere tid.
MERE ØKOLOGI
Vi har sådan set gerne villet det længe, men… Ja undskyldninger og søforklaringer findes der nok af. Nu skal det være. Nu er det ikke længere kun vores mælk og havregryn, der skal være økologiske, men derimod så meget så muligt – inden for rimelighedernes grænser, som de er set i vores optik. Vi er villige til at bruge flere penge på vores månedlige budget til mad og husholdning og vi vil bestræbe os på, at det økologiske aspekt skal være en mere naturlig del af vores liv. Men for os er det ikke realistisk, at alt bliver økologisk, bl.a. fordi vi også gerne vil støtte køb af danske varer samt køb hos de lokale butikker. Det betyder for os, at vores kød ikke er økologisk, men købt i den lille slagterbutik, der ligger i den lille ”store” by herude på landet, hvor vi bor. Den er drevet af en ældre mand, der har ejet den hele mit liv og vi synes, det er vigtigt at støtte op om lokalsamfundet, så derfor dette valg. I det omfang, det er muligt kombinerer vi naturligvis købet af danskproduceret og økologisk, men der hvor de to kommer i konflikt, vurderer vi, om det er det ene eller andet, der skal være afgørende. Fx stod jeg den anden dag og skulle købe æbler – jeg havde tre muligheder: Økologiske spanske æbler, Pink Lady eller en pose ikke-økologiske danske æbler fra en nærliggende frugtplantage. Jeg valgte det sidste.
Det er ikke kun i forhold til vores madvarer, vi vil have et øget fokus på økologi. Det vil også gælde tøj, legetøj og kropspleje. Delvist. I forhold til økologisk tøj vil det i første omgang primært være i forhold til børnene. Dét er et emne, jeg har brugt tid på og noget, jeg vender tilbage til her på bloggen. Det er hovedsageligt fordi det er børnene, der bliver købt mest nyt tøj til og fordi det er vigtigt for os, at al godt rammer dem først. Så følger mor og far i anden række og måske 2016 bliver året, hvor en større del af vores garderobe udskiftes til økologiske tekstiler. Herhjemme er det fuldstændigt urealistisk, at det vil være økologisk legetøj, der dominerer. Vi har Brio og Duplo i store mængder og dertil en ordentligt bunke alt-muligt-andet ikke-økologisk legetøj. Og sådan vil det fortsat være. Men vi blev jo beriget med vores anden søn i slutningen af november sidste år og den netop færdiggjorte dåbsønskeseddel indeholder en del økologisk legetøj. Det føles rigtig godt og er bestemt noget, vi vil øge vores interesse omkring, så vi undgår for mange uheldige stoffer. Men Brio og Duplo forbliver. Omkring kropspleje er det nok et af de nemmeste steder for os at sætte ind, da ingen af os interesserer os synderligt herfor, men hidtil bare har købt efter duft.
Økologi er et aktivt tilvalg for os i vores hverdag, men ikke noget vi på nogen måde er hellige omkring. Når vi er ude, spiser vi, hvad der bliver serveret. Kan vi ikke umiddelbart få det vi skal have økologisk, render vi ikke (nødvendigvis) i fire andre butikker for at finde det. Jeg var i to butikker for at finde økologisk durummel, men det lykkedes ikke, så jeg købte noget ikke-økologisk. Tror dog ikke, jeg ville have gjort det samme med mælk…
Det her med at finde ud af, hvor varerne forhandles er naturligvis noget, vi vil lære at kende med tiden. Så det vil jo langsomt udvikle sig til, at vi får udskiftet mere og mere af vores konventionelle fødevarer til økologiske. Og netop fordi det er noget, der skal udvikle sig over år, er det lidt svært sådan at sætte et mål for 2015 op, synes jeg. Men det må være noget med, at vi ved årets slutning er nået dertil, hvor det er ”det-vi-plejer”, når vi putter i øko-mærkede varer i kurven og hvor vores børn finder sin egen forståelse af, hvad det røde Ø-mærke er, og hvorfor mor og far kigger efter, om det er på varen, inden den kommer ned i vognen.
MERE BÆREDYGTIGHED
Slår man op på ordnet.dk, står der at adjektivet ”bæredygtig” betyder: Som sikrer eller indebærer holdbare positive resultater (i en bestemt henseende) uden at ødelægge det foreliggende grundlag. Ordet ”bæredygtighed” er ikke at finde her. Men definitionen dækker meget godt, det vi gerne vil blive endnu bedre til, når vi herhjemme tænker bæredygtighed – at genbruge og genanvende, så der ikke behøves at blive nyproduceret en masse. Vi elsker loppemarkeder og genbrugsbutikker og kigger gerne efter bestemte ting her, inden vi  evt. går i en almindelig butik og køber den. Indretningsmæssigt vidner vores hjem da også om, at gamle og brugte ting har en fremtrædende plads flankeret af nye møbler, hvoraf de fleste er fra Ikea. Vi har ingen designklassikere. Vores primære interesse for genbrug hænger sammen med, at det er ressourcebesparende både for samfundet, men også for vores pengepung. Og derudover er det særligt i min interesse, fordi vi hermed får ting med patina og nostalgisk præg. Jeg elsker simpelthen, når vi i stedet for en ny ting, kan bringe en med historie ind i vores hjem.
På nogle punkter synes jeg, vi allerede er godt med. Min mand gør en stor indsats for at sortere vores affald, stort som småt, og kører på nærgenbrugsstationen flere gange om måneden. Men herudover er bæredygtighed som begreb ikke et, vi tidligere har defineret og beskæftiget os med – altså hvad det er for os og hvordan får vi det til at passe ind i vores familie. Det er nok primært det, der i 2015 skal ske på den front. Vi skal have sat ord på, hvad bæredygtighed er herhjemme. Det vil naturligvis hænge nært sammen med vores øgede fokus omkring økologi og særligt problematikken omkring køb af lokalt producerede varer. Det bliver spændende og jeg glæder mig faktisk til, at vi i højere grad kommer til at føle, at det vi gør og de valg vi foretager os, er bæredygtige og samtidige holdbare løsninger sammenlignet med den familie vi i øvrigt er. Fx har vi valgt en bopæl, der kræver to bil, ellers kan vores hverdag på ingen måde hænge sammen – uanset hvor meget vi så planlagde, ville det være umuligt. Og to biler er jo ikke ressourcebesparende på hverken den økonomiske front eller CO2-udledningsfaktor. Men vores valg af boligform og placering er jo, på nær vores bryllup og børn, det valg vi har truffet med størst omhu og kærlighed.
MERE TID
Indrømmet, jeg bliver lidt træt, når der (igen) er en dokumentar om de fortravlede børnefamilier og den manglende tid. For det handler jo om planlægning og prioritering! Det har hele tiden været min mening, og er det fortsat. Min mand og jeg har selv valgt at få børn, vi har selv valgt, hvor vi har bosat os og vi har selv valgt at søge de jobs, vi har. Det er vores ansvar at få det hele til at hænge sammen og gå op – men det ville ikke kunne lade sig gøre uden hjælp (mere om de uvurderlige (bedste)forældre i et senere indlæg). Når jeg (vi) løber ind i følelsen af manglende tid eller af ikke at nå det, vi gerne vil, så tænker jeg med det samme, at det må handle om planlægning. Og det gør det også langt hen ad vejen. Men i den grad også om prioriteter. For hvis vi skulle dyrke hver vores fritidsinteresse (uden for hjemmet), gå til noget med vores børn, være sociale med venner og familie, vores hus skulle stå fejlfrit og vi samtidig skulle kunne slappe af og lege med vores børn, så ville vi have løbet livet af os selv for længe siden. Derfor har vi aktivt prioriteret og valgt til og fra. 
Alligevel sad vi begge med følelsen af at 2014 var gået lidt for stærkt for os – vi manglede at mærke roen. Den har været der sporadisk. Men set i det store perspektiv har den været for fraværende. De eneste der kan ændre det, er os. Så formuleret i én sætning er, hvad der er vigtigst for os, og hvad alt andet skal centreres omkring: ”Vi vil nyde livet sammen med vores børn”. Det vil de fleste forhåbentligt. Men vi vil gerne have, at det herhjemme bliver tydeligere. For at vi opnår en følelse af, at det rent faktisk er det, vi primært gør, nyder livet sammen med vores børn, har det været nødvendigt for os i fællesskab at sætte ord på, hvad det forudsætter. Kogt ned er vi kommet frem til, at følgende faktorer spiller ind: Vi skal være mere hjemme, vi skal have en mere realistisk planlægning samt mere effektive vaner omkring indkøb og praktiske ærinder. Det er målene for 2015.
Netop det med at være mere hjemme, var et punkt vi allerede satte ord på, inden vi købte vores hus. For med de drømme vi har med hus og grund, er det nødvendigt, at vi investerer tid. Og det vil vi! Sammen med vores børn. Vi vil i mindre grad tage væk i hele weekender og i højere grad have fokus på at invitere vores venner til at komme og hjælpe os med de projekter, vi kaster os over. Hermed får vi et afslappet mix af arbejde og fornøjelse og lærer samtidig vores børn glæden ved at hjælpe andre og få hjælp af andre.
I forhold til målsætningen om en mere realistisk planlægning, vil vi gerne være bedre til ikke at overbooke eller forud-booke i for stor stil. Igen, vi vil være mere hjemme! Selvom især jeg elsker planlægning og forudsigelighed, så kan det også bliver kvælende, hvis det enten tager overhånd eller, hvis det er kilde til konstante dunk oveni sit eget hoved, fordi man ikke nåede det og det og det og det… Så ja, vi skal stadig planlægge fordi det er nødvendigt, men vi skal i højere grad også bare være og lade tilfældighederne råde. Så når vi fx har en hel weekend hjemme, skal vi ikke detaljeplanlægge alt, hvad der skal laves. Vi kan snakke om det og have nogle skal-gøres emner, nogle måske-emner og nogle hygge-emner også tager vi den derfra.
Sidste punkt omkring effektive indkøbsvaner har vi faktisk haft talt om før og også gjort noget ved. Og det har virket. Vi gik aktivt ind i kampen for at indføre et stort månedsindkøb og derefter mindre uge-indkøb, så vi ikke skulle handle for tit. Det fungerede faktisk rigtig fint, men alligevel oplevede vi sidst på året at der uge efter uge forsvandt flere eftermiddage, fordi vi så skulle ordne ærinder og lige købe lidt ind. Så ja, nu er emnet revurderet. De kommende mange måneder er der jo en forældre på barsel herhjemme (frem til og med oktober), så de nye tiltag er egentlig først tænkt til, når vi begge er udearbejdende igen. Vi vil forsøge med ugeindkøb af dagligvarer via nettet, så en af os bare kan stoppe forbi og tage dem med hjem. Dertil et månedsindkøb i Rema1000 af fx bleer og køkkenrulle mv. – simpelthen de ting, der kan handles en måned i forvejen. Endelig vil vi gerne indføre en ærinde-lørdag – en lørdag hver måned, hvor hele familien tager samlet ind til byen og ordner de ærinder, der måtte være.

År 2015 er allerede godt i gang og det er vi heldigvis også. Nok mest med den førstnævnte. Den var nemmest af gå til – læg den billige smør tilbage og tag den økologiske ved siden af…


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...