lørdag den 8. juni 2013

Hører der TV til på børneværelset

Min mand og jeg har umiddelbart taget den beslutning, at et TV ikke hører til på børneværelset. I hvert fald ikke hjemme hos os. Det er et bevidst fravalg, fordi det samtidig er et tilvalg af samvær. Herhjemme er der ét TV og det står i stuen. Det er vi fælles om, og er der flere, der gerne vil benytte det, finder vi et kompromis. For os er det en del af opdragelsen - man skal lære at agere i fællesskabet, at indgå kompromis og acceptere at selvom "alle de andre" har eget TV, er det helt i orden, man ikke selv har.

Det er en beslutning, vi har det rigtig godt med. Nu. Om det ændre sig med tiden, må vi se også må vi tage den derfra...

Der er selvfølgelig flere aspekter i det. Og begrænsninger. Men på den lange bane, giver det mening for den måde, vi gerne vil leve vores liv på. Planen er, et hus på landet, hvor livet i høj grad skal leves udendørs i pagt med naturen og det, vi kan dyrke i vores have. Så håbet er, at TV'et (og øvrige digitale medier) vil spille en minimal rolle.

I forhold til Aksel er der naturligvis endnu ingen protester, men min mand har også en søn på ti. Han er hos os hver anden weekend og modsat hos hans mor, har han hos os ikke andet digitalt "legetøj" end en CD-afspiller og en højtaler til hans Iphone (som han ikke bare kan bruge kvit og frit, når han er hos os). Så man kan sige, at det manglende TV på børneværelset, nok bare er det mest fysiske bevis, når man sammenligner vores hjem med mange andre.

Herhjemme skal børnene spørge, om de må bruge de digitale medier - TV, smartphone, Ipad, computer osv. Sådan er det nu, og sådan tror jeg, det vil være mange år fremover...

4 kommentarer:

 1. efter som det er jeres hjem så er det også jeres regler og fungere det fint hos jer så er det vel godt :)

  ja mange børn har tv eller pc på værelserne ...

  hos os er der stort set tv ikke alle værelser ... hver barn har deres egen pc de er 16-16-10-8 år og de tænder når de har lyst og ser tv når de har lyst tit tænder de ikke for så løber de ud og leger .. at foregår i vores stue ingen har pc på værelserne vi har valgt at vi sidder sammen på den måde så er det mere socialt :)
  min mand og jeg har også vær vores pc. så ja her er mange pcér ..
  vi har faste sove tider så tv køre ikke hele tiden ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle:)

   Pt. bor vi i en lille lejlighed, så hvis der ikke er lidt restriktioner, kan det måske løbe løbsk... Når vi engang får vores drømmehus på landet, tror jeg også, at meget ændrer sig... Og er helt enig I, at det er at være sammen, når man sidder i samme rum, selvom man laver hver sit (digitalt medie eller ej...)!

   God dag.

   Slet
 2. I laver jo selv jeres regler, men det med tv mm er lidt ligesom slik, står der en skål fremme med slik får barnet et naturligt forhold til det og i længden så bliver det mindre og mindre interesant. Husk måske også på at det er en gave for børn at de lærer at det tekniske tidligt, så det ikke er det de skal kæmpe med senere i livet. I mit barndomshjem var der et tv og intet andet, jeg har haft svært ved at skulle lærer alt det teknik. Mine veninder havde tyske kanaler, det havde jeg ikke og det har faktisk haft den virkning at jeg har altid haft svært ved at lærer tysk, veninder havde et mere naturligt forhold da de lærte en del ved at se tyske kanaler. De valg man tager har alle en konsekvens senere i livet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror ikke helt jeg har fået skrevet det klart nok. Én ting er, at den store spørger os - det er ikke noget, vi har sagt, han skal, det er bare sådan han er... Jeg kan slet ikke hsuke, hvornår vi sidst har sagt nej. Vi kan sagtens være sammen, hvor jeg sidder med computeren, han med sin mobil mens min mand ser TV.

   Så vi støtter i høj grad op om, at vores børn får lov til at lege med det tekniske. Og vi anser de digitale medier for at kunne en masse i læringsmæssig sammenhæng. Generelt vil vi rigtig gerne hjælpe med at gear'e vores børn, så de kan møde verden med åben pande.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...